Kapcsolat

Küldj e-mailt.mail

E-mail címünk:   lazbercitarozo@gmail.com

postacímünk :

ÉRV Lázbérci Horgászegyesülete

3700 Kazincbarcika, Tardonai út 1.

Pintér István fotói
NAPIJEGY INFORMÁCIÓK

 

 

Napijegy kiadás:

Nyári időszámítás idején: 5 órától, kivéve október

Téli időszámítás idején és októberben: 6 órától az alábbi helyeken:

-TAPI kocsma, Dédestapolcsány, Kossuth út 2

-Kelemen György, Uppony István telep 65

 

Ezektől eltérően téli és nyári időszámítás idején az alábbi helyeken:

 

-TIP-TOP kisbolt, Bánhorváti,Szabadság út 177 (6 órától )

Napijegyet csak érvényes állami jeggyel rendelkező horgász válthat.

-Napijegy ára: felnõtt - 3500.-Ft.; ifi,1800.-Ft gyermek - 1000.-Ft.

Gyermek horgász nemes halat nem tarthat meg.

      A tározó víztérkódja 05-0018-1-1

Infó:  ( 8 órától-21 óráig !!! )

Győrfi András  elnök: 06303032349

Győrfi Dénes horgászmester:    06302614825

Kirándulások

 

Az Upponyi-hegység területén létrehozott tájvédelmi körzet a közepén elhelyezkedő, 6 millió m3 kapacitású Lázbérci-víztározónak köszönheti létét. Ennek megfelelően elsődleges célja a fontos ivóvízbázis vízminőség-védelme.

A védett természeti területek a jelzett turista utakon gyalogosan szabadon látogathatók. Egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a természetvédelmi kezelő időszakosan korlátozhatja. Kerékpárral - a közutakon kívül - csak a külön jelzéssel ellátott turistautakon szabad közlekedni. A természetvédelmi jogszabályok betartását a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai ellenőrzik, akik szükség esetén helyszíni bírság kiszabására is jogosultak.

 

A Lázbérci Tájvédelmi Körzet területe 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.
A víztározó 1967-69 között épült,  1970-ben adták át ivóvízellátás céljából. A tájvédelmi körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt. A tó, a patakok, a környező erdő kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak. Kedvelt horgászhely, egyéb sportot (úszás, csónakázás) űzni nem szabad, mivel a természetvédelmi szabályok ezt tiltják.

 

A Lázbérci Tájlazbercitarozovédelmi Körzet területén lévő Szalamandra tanösvényen el lehet jutni  az Uppony-szoroshoz, melynek déli fala több száz méter magas és mintegy 250 millió éves. Üregeiben ősember és barlangi medve nyomaira bukkantak. A szikla tetején 6 méter magas kereszt jelzi a reformáció terjedésének határát.


A Szalamandra tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik, hossza kb. 6 km, változatos terepen. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatásai szerint lehet tovább menni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 m a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért, ha csendben közlekedünk az erdőben megleshetjük őket eredeti élőhelyükön. Az út mentén szalonnasütők és pihenőpadok vannak A tanösvény jele sárga - fekete, ezen a jelen haladva a végállomás előtt az út az országos kék túra útvonalával találkozik.

 

Kirándulása környéken(Dédesi vár maradványainak megtekintése - séta az Upponyi-hegység festői mészkőszirtjei között elhelyezkedő, mesterségesen kialakított Lázbérci-tóhoz - Szalamandra tanösvény, melynek "állomásai": a Festék-bánya, a Lipóc-völgy, a Kakasmesszi-állás, az Országos Kék-túra megállóhelye, az Eszkala-tető. Az Ostrea geológiai bemutatóhely és tanösvény felfedezésével megismerkedhetnek a földtörténeti harmadkor geológiai jelenével és múltjával. 

 

 

Feliratkozás hírlevélre
Vezetéknév
Keresztnév*
E-mail*
GALÉRIA